Nyheder

Play

Oplev

Tip os

Spørg Os

Høj luftforurening sender københavnere på hospitalet

Når luftforureningen stiger i København, bliver flere indlagt med lunge- og hjerteproblemer på hovedstadens hospitaler, skriver metroxpress.

21. maj 2014, kl. 07:59 af · ·

Det konkluderer en ny rapport fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi ved Aarhus Universitet.

»Vi har set på indlæggelsesprocenterne på de københavnske hospitaler, når luftforureningen steg. Og selv om der var en lille forsinkelse på en dags tid, før folk mærkede det, så kan vi se en påvirkning for luftvejssygdomme og hjerte-karsygdomme,« fortæller Ole Hertel, der er professor ved Institut for Miljøvidenskab ved Aarhus Universitet, til metroxpress.

Særligt børn og voksne med astma eller andre luftvejslidelser havde ifølge rapporten to-otte procent øget risiko for en indlæggelse i forbindelse med høj partikelforurening.

Og det er altså uanset, om EU's grænseværdier for forurening ikke blev overskredet, påpeger Ole Hertel.

Om det betyder, at EU's grænser burde sættes ned, vil han ikke udtale sig om.

»Men de er i hvert fald ikke lave nok til at undgå negative effekter på sundheden,« siger han til metroxpress.

Men det kan være et tegn på, at det er på tide at se på de grænser, der er sat for luftforurening i EU's luftkvalitetsdirektiv.

Det mener i hvert fald Anne-Mette Wehmüller, der stiller op til Europaparlamentet for SF, der i EU er en del af grupperingen Den grønne gruppe.

»Hvis der findes forskning, der viser noget nyt, så er vi også nødt til at tage det alvorligt,« siger hun og understreger, at det netop er EU's grænseværdier, der gør det muligt at opdage, når der er et problem med for høj forurening i de enkelte lande.

Dette er en forenklet version af artiklen: Se den originale version