Nyheder

Play

Oplev

Tip os

Spørg Os

Omstridt motorvej: Ring 5-syd skaber splittelse i partierne

Fremtrædende folketingskandidater i hovedstadsområdet går i mod deres partier i spørgsmålet om en ny Ring 5-motorvej.

03. jun 2019, kl. 19:30 af · ·

Pendlere oplever daglige bilkøer på motorvejene, og de vil gerne have en aflastende Ring 5 Syd. Samtidig frygter beboere langs den sydlige del af den såkaldte Ring 5 trafikkorridor, at en ny motorvej tæt på deres hus vil stavnsbinde dem.

Spørgsmålet om en Ring 5 Syd motorvej fra Køge til Frederikssundsvejen deler i den grad folk i området. Og samme splittelse ses blandt folketingskandidater, som vælgerne i TV 2 Lorrys sendeområde kan stemme på.

Lokale folketingskandidater kæmper mod en Ring 5 Syd

Blandt fortalerne for en Ring 5 syd er der mange, der i deres ja henviser til, at de samtidig afventer resultaterne af de forundersøgelser, der er igang af en Ring 5 Syd - og at det er vigtigt at finde en løsning, der generer så få mennesker som muligt. 

Men i næsten alle ja-partier er der fremtrædende kandidater, der går direkte imod partiets generelle linje i spørgsmålet om Ring 5 Syd. 

Især kandidater, der stiller op i valgkredse omkring Greve og Roskilde, er imod en Ring 5 Syd. Planen er nemlig lige nu at motorvejen skal skære ned gennem de to kommuner. Så selvom deres partier generelt er for at arbejde videre mod en Ring 5 Syd, så går fremtrædende kandidater som Bertel Haarder (Venstre), Brigitte Klintskov Jerkel (Konservative) og til dels Astrid Krag (Socialdemokratiet) i mod byggeriet af motorvejen.

Se nedenfor, hvad kandidater fra de forskellige partier mener om Ring 5 Syd:

Fortsat "hovedstadsflertal" for en Ring 5 Syd

Hvis man primært ser på, hvad partierne overordnet har svaret, og på hvor mange mandater de 13 opstillede partier forventes at få i hovedstadsområdet, så tegner der sig dog et "hovedstadsflertal" for en Ring 5 Syd.

Det er især kandidaterne fra Venstre, Liberal Alliance, Konservative, Socialdemokratiet og Stram Kurs, der overordnet siger ja til at arbejde videre med planerne om en Ring 5 Syd for at komme bilkøerne til livs.

Til gengæld er kandidaterne fra SF, Radikale Venstre, Enhedslisten, Alternativet og Nye Borgerlige imod, at der bliver lavet en Ring 5 syd-motorvej. Argumenterne her er primært et nej til flere motorveje og mere asfalt, men ja til mere kollektivt trafik.

Tidligere arbejdede Dansk Folkeparti også for en Ring 5 Syd, og de var også med i regeringens trafikudspil fra marts, men mandag oplyste gruppeformanden i Dansk Folkeparti, Peter Skaarup, til TV 2 Lorry, at partiet ønsker at sætte forundersøgelsen af den nye motorvej i bero.

I stedet vil partiet efter valget fremsætte et forslag om, at man i stedet laver en undersøgelse af, hvordan man kan optimere og effektivisere de eksisterende veje i området.

- Der er ikke tale om, at vi løber fra en aftale. Sagen er, at vi er blevet klogere, siden vi lavede trafikudspillet, og at vi efter valget vil foreslå en tilføjelse til det eksisterende udspil, siger Peter Skaarup.

Hvad mener kandidater fra de 13 partier om Ring 5 Syd?:

 

Dette er en forenklet version af artiklen: Se den originale version