Nyheder

Play

Oplev

Tip os

Spørg Os

Dyrlæger belønnes for at bedøve elefanter, mens de står op

To dyrlæger fra København Zoo har modtaget en hæderspris, fordi de har være foregangsmænd for dyrlægearbejdet med eksotiske dyr.

21. jan 2017, kl. 13:47 af · ·

To dyrlæger fra København Zoo har udviklet en helt særlig teknik til at bedøve elefanter og andre store dyr. Dyrlægerne har finpudset teknikken, så de nu kan bedøve og undersøge en elefant, mens den stadig står på benene. 

Nu har de to dyrlæger modtaget en hæderpris fra Danske Dyrlægers Forsikringsforening for deres arbejde med eksotiske dyr - i særdeleshed inden for bedøvelse af dyr.

Det er chefdyrlæge i København Zoo Carsten Grøndahl og forhenværende chefdyrlæge Erik Eriksen, der er blevet tildelt hæderen.

- Jeg blev enormt glad og stolt og beæret. Prisen er uddelt syv gange siden 1986, og det er et fantastisk fint selskab at komme i, siger Carsten Grøndahl til TV 2 Lorry. 

Der er flere gode grunde til, at det er bedst at bedøve elefanter, når de står op. Elefanternes vejrtrækning er en af dem. 

- Hvis man bedøver elefanter helt, så lægger de sig ned, og de kan få problemer med at trække vejret, hvis de kommer til at ligge på brystbenet, siger Carsten Grøndahl og fortsætter: 

- Der er et vindue, hvor de er så bedøvede, at de er ligeglade med, at vi roder og piller ved dem, men ikke så bedøvede, at de lægger sig ned. 

En anden fordel ved at bedøve elefanter stående er, at en hanelefant vejer 3-4 tons. De er med andre ord lidt tunge lige at vippe om på siden, hvis de først er kommet ned at ligge.

- En elefant kan tage dig op med snablen og banke dig ind i væggen, så de skal være så sløve, at de ikke tæver til os. Men jeg kan lave næsten alt på en stående beroligelse, og vi lægger dem næsten aldrig ned, siger Carsten Grøndahl. 

Han fortæller, at der blandt andet er det beroligende og smertestillende middel Metadon i den blanding, de store dyr i zoologisk have får. 

Hædersprisen, som de to dyrlæger nu har modtaget, gives til en eller flere danske dyrlæger, der har gjort noget helt særligt for dyrlægestanden. 

I videoen fra 2015 ser man, hvordan chefdyrlæge Carsten Grøndahl med den rette bedøvelse kan sundhedstjekke en elefant, mens den stadig står op.

I København Zoo er videnskabelig direktør Bengt Holst stolt af hædersprisen til de to dyrlæger. 

- Eriksen er den gamle nestor, der gik fra tider stort set uden bedøvelse til tider med bedøvelse. Carsten var så ”eleven”, der tog emnet op efter Eriksen, og han videreudviklede bedøvelsesmetoderne frem til de høje standarder, vi har i dag, siger Bengt Holst og fortsætter:

- Begge nyder stor anseelse både i ind- og udland, og man finder næppe nogen med større ekspertise inden for dette felt, hverken i Danmark eller resten af Europa.

Dette er en forenklet version af artiklen: Se den originale version