Mohamed: Minoritetsfædre er ikke til stede i deres børns liv
Unge mennesker ender i gadens bander, fordi de mangler støtte hjemme, mener Mohamed El-Jahim.
- Vær far, inden det er for sent.
Sådan lyder opsangen fra Mohamed El-Jahim.
Han er medlem af fædregruppen Baba på Nørrebro, og han er sikker på, at bandeproblemerne kunne være undgået, hvis forældrene havde været mere til stede i deres børns liv.
- Vi lever i en tid, hvor der er kaos. Det er katastrofalt. Og det er jo, fordi forældre mangler deltagelse i deres børns liv, siger han til TV 2 Lorry.
Mohamed gav et løfte til sig selv
Baba er et initiativ, som blev startet af i 2014 med penge fra Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet. Her tager en større gruppe fædre blandt andet på weekendophold på højskole, ligesom de mødes flere lørdage om året for at drøfte deres familieliv.
Mohamed El-Jahim og fædregruppen har blandt andet besøgt en kirkegård for at konfrontere en gravsten og forestille sig, hvad børnene om mange år vil huske deres fædre for.
Efter hvert møde lægger de planer for, hvad de konkret vil gøre i familien i den kommende tid. Mohamed El-Jahim har blandt andet lovet sig selv, at han vil være en kærlig far og lægge mobilen væk, når han er hjemme:
- Det er jo klart, at når børnene ikke kan finde deres tryghed, kærlighed og anerkendelse hos forældrene, så er de nødt til at gå ud i samfundet og på gadene for at finde de her ting, som de mangler og har behov for, siger han til TV 2 Lorry.
Mange minoritetsfædre er usikre
Baba har været i kontakt med lidt over 1200 fædre i 2014 for at få et indblik farrollen i minoritetsfamilier. Her har man blandt andet opdaget, at der hersker en usikkerhed blandt mange fædre, der er bevidste om, at de ikke kan bruge erfaringer fra egne fædres opdragelse i en nutidig dansk kontekst.
Der eksisterer parallelt også en frygt blandt mange fædre om, at ”kommunen vil komme og tage vores børn".
Sidst har der ikke før Baba været et rum, hvor det var tilladt for minoritetsfædre af drøfte disse bekymringer. Men i gruppen kan de nu dele deres erfaringer og viden om, hvordan man er en god far.
Det handler også om, hvordan man siger nej til børn, påpeger Mohamed El-Jahim.
Mine børn skal ikke være ude til sent
Mohamed El-Jahims tre børn, der er mellem 4 og 11 år, får for eksempel ikke lov til at løbe rundt udenfor til sent om aftenen, ligesom mange andre børn gør, påpeger han til TV 2 Lorry:
- Vi kan se børn (på Nørrebro, red.), der er mellem 11 år og 12 år, som er ude på gaden til klokken 2 om natten Hvad laver de derude, og hvor er faren henne? Selvfølgelig er det for sent, siger han.
Men tror du helt ærligt, at omsorg og kærlighed kan stoppe en bandekonflikt?
- Det kan ikke stoppe en bandekonflikt. Men det kan da stoppe den negative udvikling, som vi er ude i.
- Børn dør tidligt. De ender i fængsler og på hospitaler. Vi har oplevet fædre her, der har måttet begrave deres børn. Det er synd.
Dette er en forenklet version af artiklen: Se den originale version