Nyheder

Play

Oplev

Tip os

Spørg Os

Tina måtte ikke sprede aske i skovsø - nu vil bedemænd have friere regler

Danske Bedemænd ønsker, at der kommer mere frie regler for at sprede asken fra kremerede.

04. dec 2019, kl. 18:02 af · ·

Danske Bedemænd kæmper for at få liberaliseret reglerne for begravelser og bisættelser. Således at man i højere grad selv kan bestemme, hvordan man tager afsked med sine kære.

Ligesom i mange andre lande ønsker de mere frie regler for, hvor man kan sprede asken fra kremerede.

 - Den individuelle måde at få lov til at sige farvel i den ånd, som man har levet, er det, vi kan se, at folk ønsker med hensyn til deres aske, siger Ole Roed Jakobsen, som er direktør i Danske Bedemænd - bedemændenes brancheorganisation.

Vores afsked - med vores mennesker

TV 2 Lorry har fortalt om Tina, der spredte asken fra afdøde familiemedlemmer i en sø. Selvom det er imod reglerne, var det det, der gav mening for hende.

- Det er vores afsked. Med vores mennesker. Hvem skal blande sig i, hvad jeg gøre med mine forældres aske, siger Tina.

Læs mere om Tinas historie i denne artikel:

Danske Bedemænds direktør siger, at organisationens ønske om mere frie for regler for begravelsesbranchen kommer på baggrund af en stigende efterspørgsel fra de efterladte.

De oplever dels et ønske om at sprede aske flere steder, end det er tilladt i dag. Men bedemænd møder også ofte pårørende, der ønsker at opbevare deres afdødes aske derhjemme i et længere stykke tid. Det er heller ikke tilladt i Danmark. 

- Derfor synes vi, at begravelsesloven trænger til en revision, så man mere individuelt kan få lov til at tage det farvel med den afdøde, som man ønsker. Vel at mærke et farvel, der både ligger i den afdødes og de pårørendes ånd, siger Ole Roed Jakobsen.

Tre lovlige måder

I Danmark er der kun tre måder at behandle aske på lovlig vis:

* Den kan sættes i jorden på en kirkegård

* Den kan sættes på en af landets ganske få særlige skovgravpladser. Der cirka en håndfuld i hele landet.

* Asken kan spredes over åbent hav.

I mange andre europæiske lande blander regeringen sig ikke i, hvor borgerne spreder asken fra deres døde.                

 

SF: Tiden er moden

Kirkeminister Joy Mogensen er på orlov, og det var ikke muligt at få et interview med den fungerende minister Benny Engelbrecht. Men SF’s kirkeordfører er klar til at se på, om det er på tide at få ændret reglerne.

- Tiden er til, at vi får kigget på at løsne nogle af de her regler og får kigget på muligheden for at give lidt mere frihed til den individuelle måde at sige farvel til en kær på, siger Charlotte Broman Mølbak, kirkeordfører for SF.

De nuværende begravelsesregler stammer fra en tid, hvor religion fyldte mere end i dag. Asken fra en afdød bliver sidestillet med en afdøds legeme.

- Er de to ting at sidestille? Vil det at have asken fra en afdød derhjemme være det samme som at have en afdøds krop derhjemme? Det synes vi ikke, siger Ole Roed Jakobsen.  

Flere ønsker aske hjemme

Et almindeligt ønske fra pårørende er altså, at have asken fra en afdød i hjemmet i en længere periode. Det bør være lovligt, mener Danske Bedemænd,

- En mulighed for, at man - i det mindste i en tidsbegrænset periode - kunne have asken stående derhjemme. Jeg kan helt klart sætte mig ind i, at det er hårdt for en mor, der har mistet et barn og har fået asken fra hendes afdøde barn hjem, at det er svært for hende at sætte asken et sted, hvor "barnet" - altså asken - er alene, siger Ole Roed Jakobsen.  

SF's kirkeordfører er også klar til at se på reglerne for, hvor længe man kan opbevare en afdød i hjemmet. Hun understreger dog, at en ændring af reglerne kræver grundige etiske overvejelser.

 - Selvom det er aske, er det jo en død person, der er brændt og blevet til aske. Der har vi jo nogle etiske spilleregler og noget værdighed, så vi sikrer os, at det bliver håndteret, så vi kan være sikre på, at den værdighed er bevaret, siger siger Charlotte Broman Mølbak.

Men hun understreger, at det ikke ændrer på, at hun mener, at tiden er moden til at se på reglerne på området.

- Jeg synes, det giver god mening at se på de her regler. Både når vi taler om skovsøer, men også muligheden for, at man kan have dem derhjemme, siger Charlotte Broman Mølbak.

Dette er en forenklet version af artiklen: Se den originale version