Nyheder

Play

Oplev

Tip os

Spørg Os

Festivaler knokler videre - aflyser de, får de foreløbigt ingen kompensation

Festivalerne tror og håber på, at vi er igennem virusbølgen inden festivalsæsonen. Der er for nuværende ingen hjælp at hente i regeringens hjælpepakker, hvis de aflyser.

25. mar 2020, kl. 13:52 af · ·

(I bunden af artiklen har vi samlet en rundspørge til festivalerne og spurgt dem, hvordan de forholder sig til situationen omkring coronavirus)

Hovedstadsområdet er en smeltedigel af kulturelle oplevelser, men lige nu har coronavirussen skruet gevaldigt ned for blusset.

I kulissen til nogle af foråret og sommerens store begivenheder, knokler man dog fortsat mod, at de kan afholdes planmæssigt. 

-  Vi har ingen plan B – det bliver enten fuld skrue eller slet ikke, lyder det fra Camilla Holck, der er presse- og kommunikationsansvarlig hos Roskilde Dyrskue.

Dyrskuet er planlagt til starten af juni.

På nuværende tidspunkt har regeringen forbudt forsamlinger på over 10 personer. Og mandag blev det forlænget til at gælde til og med påskemandag d. 13. april.

Hvad der sker herefter er dog stadigvæk uvist. 

Derfor har TV 2 Lorry spurgt arrangørerne bag nogle af de kommende måneders store begivenheder, hvordan de forholder sig (se alle svarene længere nede i artiklen)

- Vi repræsenterer en branche, som er rigtig meget i klemme lige nu. Derfor vil vi også meget gerne holde fast i festivalen, udtaler Stine Lolk, der er festivaldirektør hos Copenhagen Cooking.

Det er en 10 dage lang festival, der samler spisesteder, museer, kokke og kulturinstitutioner i København. 

Kun kompensation for marts

Indtil videre er der heller ikke nogen kompensation at hente, hvis de aflyser. 

Regeringen har lavet flere økonomiske hjælpepakker til coronaramte virksomheder, medarbejdere og så videre. Men på nuværende tidspunkt kan der kun søges kompensationen for arrangementer mellem d. 6. og 31. marts - på trods af at forsamlingsforbuddet allerede er forlænget herefter. 

Det fremgår af Erhvervsstyrelsens virksomhedsguide.

Roskilde Festivals hjemmeside skriver man, at en aflysning kan blive alvorlig:

- Roskilde Festival er ikke forsikret i et omfang, der tager højde for en epidemi som coronavirus, så vi kan ikke svare præcist på, hvordan vi vil stå ved et eventuelt påbud om begrænsninger eller aflysning. Under alle omstændigheder vil situationen være alvorlig.

Fra musikfestivalen Musik i Lejet lyder det, at kompensationen betyder rigtig meget for deres muligheder frem mod 2021:

-  Hvis der ikke er en kompensation, vil det betyde, at vi vil prøve at lave støttearrangementer og andre koncerter og tiltag, som vi håber kan redde vores cashflow, udtaler bestyrelsesformand Peter Maarbjerg til TV 2 Lorry. 

Der stilles ingen garantier 

TV 2 Lorry har derfor henvendt sig til Erhvervsministeriet for at få svar på, hvordan festivaler senere på foråret og sommeren skal forholde sig.

- Jeg forstår godt, at arrangører er bekymrede for de kommende uger og måneder. Det tror jeg, vi alle er, siger erhvervsminister Simon Kollerup (S)

- Lige nu arbejder regeringen i døgndrift for at få de store kompensationsordninger op at køre, som bl.a. gælder medarbejdernes løn og virksomhedernes faste udgifter. Det er også ordninger, der kommer til at hjælpe arrangører.

Erhvervsministeren svarer ikke på, om arrangører, der står med et arrangement senere på foråret eller sommeren, kan risikere, at forsamlingsforbuddet forlænges, uden at muligheden for kompensation følger med. 

- Men jeg er meget opmærksom på, at nogle arrangører kan stå i en særlig situation. Derfor har vi så sent som i går været i dialog med erhvervsorganisationer og lønmodtagerorganisationer for at drøfte arrangørernes situation, siger han. 

Nogle festivaler modtager i forvejen mere eller mindre offentlig støtte. 

Rundspørge: Sådan forholder festivalerne sig til situationen omkring coronavirus

Dette er en forenklet version af artiklen: Se den originale version