Nyheder

Play

Oplev

Tip os

Spørg Os

Institut advarer: Tilfælde af mæslinger i Storkøbenhavn

En skolepige har fået mæslinger med hjem fra Thailand - der kan være smittetilfælde, der endnu ikke er kendt af myndighederne.

07. sep 2016, kl. 16:27 af · ·

En københavnsk skolepige har fået konstateret den smitsomme sygdom mæslinger efter en tur til Thailand. 

Det oplyser Statens Serum Institut, der opfordrer praktiserende læger i Københavnsområdet til at være ekstra opmærksomme på især børn og yngre patienter, der kan have symptomer på sygdommen.

'Det aktuelle tilfælde understreger, at læger bør være særligt opmærksomme på diagnosen hos børn og yngre voksne med symptomer forenelige med mæslinger i form af feber og udslæt hos hjemvendte rejsende fra områder, hvor mæslinger stadig er hyppigt forekommende', skriver Statens Serum i et nyhedsbrev onsdag.

Den smittede pige havde fået første, men ikke anden MFR-vaccine, og hun fik efter hjemkomsten til Danmark kraftig forkølelse og en uge senere feber og lysskyhed.

Hun blev indlagt i isolation og er nu udskrevet og i bedring, men inden sygdommen blev opdaget, har pigen været i kontakt med andre personer i sin skole, fritidsklub samt på hospitalet og i venteværelset hos lægen.

Pigen blev indlagt i slutningen af august, og myndighederne har siden forsøgt at opspore de personer, der har været i risiko for smitte.

- Der er i to tilfælde fundet, at personer er blevet udsat for smitte uden at have vaccination. De har så fået en behandling enten i form af vaccine eller antistoffer, og de vil så med stor sikkerhed kunne undgå sygdommen, siger afdelingslæge Peter Henrik Andersen fra Statens Serum Institut til DR Nyheder. 

Der kan dog være flere, der er smittede uden at vide det, og Peter Henrik Andersen siger til DR, at han ikke vil udelukke, at der kan være smittetilfælde, der endnu ikke er kendt af myndighederne.

- Mæslinger er en ekstremt smitsom sygdom, så man skal bare have været i ganske kortvarig kontakt. For eksempel hvis man har siddet i et venteværelse hos lægen eller har haft anden kortvarig kontakt, så kan man være i risiko, hvis man ikke er vaccineret, siger afdelingslægen til DR. 

Mæslinger giver forkølelsessymptomer, øjenbetændelse, lysskyhed, feber og udslæt. Der er ingen behandling, som virker på selve mæslingevirus.

Et barnet med mæslinger bør så vidt muligt isoleres i den første uge efter udbruddets start. Mæslinger regnes for den alvorligste børnesygdom. De allerfleste bliver dog helt raske efter 1-2 uger, uden nogen form for varig skade.

 

Dette er en forenklet version af artiklen: Se den originale version