Borgergruppe vil gøre livet surt for asfaltfabrik: "De skal have en interesse i at flytte igen"

Allerød Kommune skal stille så stramme krav til ny asfaltfabrik, at de får lyst til at flytte igen, lyder opfordringen.

De seneste ugers massive lugtgener fra en ny asfaltfabrik i Farremosen i Allerød får nu en borgergruppe med over 1.500 medlemmer til at kræve politisk handling.

Trods årelange protester mod opførelse tæt på beboelse, er det ikke lykkedes naboerne at få byggeriet stoppet.

Derfor må kommunen nu i stedet holde virksomheden Pankas – der driver fabrikken – i så stramme tøjler, at de selv beslutter at flytte igen, lyder opfordringen.

quote Vi kan ikke smide dem ud, men strategien skal være, at fabrikken ikke skal ligge i Allerød

Thomas Frisch, talsmand for borgergruppen "En grøn kommune går i sort"

- Vi kan ikke smide dem ud, men strategien skal være, at fabrikken ikke skal ligge i Allerød. Man skal gøre det så svært for Pankas at leve op til de krav der er, og afvise alle former for dispensationer. Være over dem konstant og overvåge og kontrollere dem.

- Simpelthen gøre det så surt for dem at ligge i Allerød, at de får en interesse i at flytte væk igen, lyder den kontante udmelding fra talsmanden for borgergruppen ”En grøn kommune går i sort”, Thomas Frisch.

Som TV 2 Lorry tidligere har fortalt, har en række borgere i området de seneste uger været så generet af luftgener fra asfaltfabrikken, at det har udløst en klageregn til kommunen.

- Det er som om, kommunen har forestillet sig, der kom violer op af skorstenen. Men det gør der altså bare ikke fra en asfaltfabrik. Det er meget frustrerende. Allerød er for lille til et asfaltværk. Vi har ikke plads til tung industri, og det bekræftes bare af den episode her omkring lugt, siger Thomas Frisch.

Se hele TV 2 Lorrys indslag om sagen her. Artiklen fortsætter under videoen.

En gruppe borgere i Allerød er meget utilfredse med en asfaltfabrik, der ligger i nærheden af deres boliger. De siger at den lugter, larmer og frygter forurening. De vil have kommunen til at gøre alt hvad den kan, for at få fabrikken væk.

Allerød Kommune har hele vejen forsvaret projektet med, at staten har pålagt kommunen at stille arealer til rådighed til den type tung industri. Derfor er det også begrænset, hvilke muligheder man selv har for at ændre på kravene til Pankas, forklarer borgmester Karsten Längerich, V.

- Jeg kan godt forstå, borgerne føler sig generede af, at der er kommet denne her lugt af asfalt. Det er ikke meningen, og det skal der ændres på.

- Men som kommune kan vi i virkeligheden ikke gøre noget ved det. Vi har tilsynsmyndigheden, og vi sørger selvfølgelig for, at de overholder den lovgivning, der findes. Jeg har i øvrigt ikke set, at andre har fundet bedre placeringer end det areal, kommunen har valgt, forklarer borgmesteren.

Talsmand om borgmesterpåbud: Politisk dunder er varm luft

Kommunen fik i januar byrettens ord for, at lokalplanen for området er efter bogen, efter en grundejerforening i området havde valgt at lægge sag an.

Ikke desto mindre har borgmester Karsten Längerich truet Pankas med et påbud, hvis ikke der findes en løsning på lugtgenerne. Men der bør tages kraftigere midler i brug, mener Thomas Frisch.

- Borgmesteren prøver at spille hård med trusler om et påbud, men det er den sædvanlige dundertorden. Det har man set mange gange før.

quote Borgmesteren prøver at spille hård med trusler om et påbud, men det er den sædvanlige dundertorden. Det har man set mange gange før.

Thomas Frisch, talsmand for borgergruppen "En grøn kommune går i sort"

Thomas Frisch frygter, at fabrikken eksempelvis får lov at bygge skorstenen højere for at minimere lugtgenerne, som det blandt andet har været drøftet. Men han mener slet ikke, kommunen skal bøje sig for virksomheden.

- Jeg synes, det hele lægger op til, at man bliver nødt til at give fabrikken dispensationer for at få tingene til at blive bedre.

- Så kan man sige 'hvorfor ikke få det bedre?' Men vi ønsker jo slet ikke, der skal ligge et asfaltværk i Allerød overhovedet. Derfor synes vi i stedet, der skal lægges en strategi for, hvordan vi kommer af med det igen, lyder det.

Borgmester: Vi går allerede til grænsen

Borgmester Karsten Längerich vil dog i første omgang forsøge at gå dialogens vej med Pankas. Det tror han giver størst chancer for resultater og færre lugtgener for naboerne.

- Vi har en dialog med Pankas for at få dem til at mindske udledningen. De har fået at vide, de skal gøre noget ved lugtgenerne. Hvis ikke det virker, kan vi i sidste ende nedlægge et påbud. Men det er ikke altid, man opnår det bedst mulige resultat ved at starte med at skyde den største kanon af.

quote Vi kan ikke lægge en strategi, der går ud over lovgivningen. Vi går allerede til grænsen.

Karsten Längerich, borgmester i Allerød Kommune, V.

- Vi kan ikke lægge en strategi, der går ud over lovgivningen. Vi går allerede til grænsen. Men det er miljøministeren og erhvervsministeren, der kan ændre på miljølovgivningen og planlovgivningen, siger Allerød-borgmesteren.

Thomas Frisch håber, at der med udsigt til kommunalvalget i november 2021 bliver voksende politisk debat i kommunen om asfaltværket. Han er bevidst om statens krav om udlægning af arealer til tung industri. Men konsekvenserne ved at placere lige netop en fabrik der laver asfalt så tæt på bebyggelse, synes han hidtil er blevet negligeret.

- Nu kommer borgmesteren frem og anerkender, at det lugter efter klager fra borgerne. Jeg synes, det er hyklerisk. Jeg har ikke andet ord for det. Man kan ikke være så dum, at man ikke kunne have forventet lugtgener, siger han.

Pankas har i dag ikke ønsket at kommentere historien over for TV 2 Lorry.