Pensionskasse har købt Vridsløselille Fængsel: Skal omdannes til bæredygtig bydel

Statens ejendomsselskab har solgt det nedlagte fængsel til pensionsselskabet PKA og entreprenørvirksomheden A. Enggaard, som over de kommende år skal omdanne Vridsløselille Fængsel til en ny bydel i Albertslund.

Den fiktive serieforbryder Egon Olsens faste holdepunkt skal over de kommende år gennemgå en større forvandling fra statsfængsel til bæredygtig bydel.

Nu er der fundet en køber af den statslige grund, som fremover skal lede transformationen fra nedslidt fængsel til ny bydel.

Pensionskassen PKA oplyser til TV 2 Lorry, at de i fællesskab med den vante samarbejdspartner, entreprenørvirksomheden A. Enggaard, har indgået en købsaftale af Vridsløselille Fængsel og tilstødende grund med statens ejendomsselskab, Freja Ejendomme.

Den administrerende direktør i PKA, Jon Johnsen, udtaler, at de nye bygherrer ser frem til at byudvikle fængselsgrunden med fokus på fællesskab, bæredygtighed og foreningsliv.

- Den kommer til at rumme boliger til alle aldre, og den skal bidrage til den omkringliggende by, så naboerne og foreningslivet i Albertslund også får glæde af området, siger Jon Johnsen.

Visionen er, at der bydelen primært skal bestå af lejeboliger med et huslejeniveau, pensionskassens medlemmer som sygeplejersker og socialpædagoger ikke har problemer med at betale.

Ejerboliger kommer der også, mens almennyttige boliger også bliver en del af projektet. Samtidig er der visioner om seniorbofællesskaber, oplyser PKA.

- Jeg er rigtig glad for, at vi med købet her nu for alvor får sat skub i projektet. Nu har vi sikret en bygherre og investor, der gerne vil byudvikle på grunden her, og hvor vi er i sync i forhold til retning af, hvordan projektet skal udvikles, siger Albertslunds borgmester, Steen Christiansen (S), til TV 2 Lorry.

Det fremgår ikke, hvor meget pensionskassen og entreprenørvirksomheden har betalt det statslige ejendomsselskab for retten til at byudvikle ved Vridsløselille Fængsel, som har stået tomt siden 2016, hvor den sidste fange gik ud af den af Erik Balling udødeliggjorte fængselsport.

Artiklen fortsætter efter billedet.

Facaden med den berømte fængselsport samt fængselskirken med det karakteristiske spir skal bevares og indgå i den nye bydel.
Facaden med den berømte fængselsport samt fængselskirken med det karakteristiske spir skal bevares og indgå i den nye bydel.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Elementer fra fængslet skal bevares

Fast ligger det dog, at den 160.000 kvadratmeter store grund primært skal indeholde boliger, sekundært af detailhandel, kontorerhverv og liberalt erhverv samt offentlige institutioner som vuggestuer og børnehaver.

Derudover er det et krav, at fængslets vartegn i form af den berømte port og fængselskirken med det karakteristiske spir som en del af den bevaringsværdige del af de eksisterende bygninger bevares og indgår i projektet.

- Det handler om at få genanvendt noget af det eksisterende til nye funktioner, så man ikke bare udvikler på en bar mark, men har nogle referencer tilbage til historien, har udviklingschef i Freja Ejendomme, Lisbeth Nørskov Poulsen, tidligere udtalt til TV 2 Lorry.

Vridsløselille Fængsel

Med fokus på bæredygtighed

Samtidig har det fra projektets spæde start stået klart, at bæredygtighed skal spille en central rolle.

Det betyder, at materialer fra bygninger, der rives ned, skal genbruges i det øvrige byggeri, mens landskabet omkring fængselsgrunden skal indgå i planlægningen.

Nu ser Borgmester i Albertslund Kommune, Steen Christensen, frem til, at omdannelsen af fængselsgrunden lægger sig i halen af blandt andet nyt gymnasiebyggeri, letbane og nye bydele som området ved Coop-hovedkvarteret.

- Det er vigtigt for os, at det bliver et aktrakt boligområde, som tiltrækker børnefamilier. Men det skal også være et bydelskvarter, som bliver en del af aktiv del af Albertslund, og ikke et appendiks til kommunen, siger Steen Christiansen (S) til TV 2 Lorry.

Med Vridsløselille-projekt og et andet stort byudviklingsprojekt ved supermarkedskæden Coops hovedkontor, forventer Albertslund Kommune en befolkningstilvækst på mellem 10.000 og 15.000 frem mod 2035. Det svarer til, at byen vil vokse med mellem 35 og 50 procent.

TV 2 Lorry har besøgt de nu tomme Vridsløselille Fængsel med en tidligere indsat, Flemming Høyer Hansen. Kom med bag facaden i Søndagsmagasinet herunder:

Flemming Høyer Hansen har samlet tilbragt mere end 13 år bag tremmer. I dette søndagsmagasin tager han os med i den hårde  hverdagen på Vridsløselille Fængsel i Albertslund.

Arkitekter barsler med konkrete planer

Men selvom købet af den statslige grund nu er faldet på plads, vil der fortsat gå flere år, før spaderne kommer i jorden og byudviklingen udmøntes fysisk.

Lige nu er en arkitektkonkurrence for masterplan af området i fuld sving, hvor fem hold i slutningen af måneden præsenterer deres bud, hvorefter vinderfeltet snævres ind, inden en endelig og konkret vision for bydelen ved statsfængslet foreligger.

Arkitektholdene i konkurrencen

Derefter venter en anden længere proces, hvor vigtige dokumenter som lokalplaner skal udarbejdes og siden vedtages af Albertslund Kommune.

Først når alle tilladelser og dispensationer er givet, kan gravemaskiner og kraner rykke ind på grunden og påbegynde transformationen af et af Danmarks mest kendte fængsler til et boligområde.

Indkredset af røde streger er området, hvor der skal bygges. Funktionærbygningerne i øverste højre hjørne mellem Roskildevej og Albertlundvej er solgt fra. 
Indkredset af røde streger er området, hvor der skal bygges. Funktionærbygningerne i øverste højre hjørne mellem Roskildevej og Albertlundvej er solgt fra. 
Foto: Freja Ejendomme