Marcus overfaldet på station - borgmester mener ikke, opholdsforbud er nødvendigt

Regeringen vil give politiet mulighed for at udstede opholdsforbud på togstationer, for at øge trygheden. Albertslunds borgmester mener ikke, at det er nødvendigt, selvom Marcus Aroli blev overfaldet på stationen i foråret. 

I februar måned i år blev 17-årige Marcus Aroli trampet i hovedet af en gruppe unge på Albertslund Station. 

Nu vil regeringen give politiet mulighed for at udstede et generelt opholdsforbud for alle på eksempelvis en togstation som en del af en større indsats for at skabe mere tryghed i udsatte boligområder og i nattelivet. 

Men selvom Marcus-sagen stadig spøger, mener Albertslunds borgmester, Steen Christiansen (A), ikke, at muligheden for opholdsforbud behøver komme i brug lige nu. 

- Det er ikke nødvendigt i øjeblikket at have det værktøj i forhold til Albertslund Kommune. Efter vi havde det meget meget ulykkelige og uacceptable tilfælde med Marcus, er det i virkeligheden sådan, at der er fred og ro på Albertslund Station, sådan som der også har været i rigtig mange år, siger Steen Christiansen.

quote Det er ikke nødvendigt i øjeblikket at have det værktøj i forhold til Albertslund Kommune

Albertslunds borgmester, Steen Christiansen (A)

Albertslund-borgmesteren er dog som udgangspunkt positiv over for selve udspillet fra regeringen. 

Artiklen fortsætter efter billedet...

Albertslunds borgmester, Steen Christiansen (A)
Albertslunds borgmester, Steen Christiansen (A)
Foto: TV 2 Lorry

Kan koste fængsel

På et pressemøde på Politigården i København torsdag formiddag foreslog regeringen - med blandt andre udlændinge- og integrationsminister, Mattias Tesfaye (S), som afsender - at det skal koste en bøde på 10.000 kroner allerede første gang, man bryder opholdsforbudet.

Anden gang skal det give 30 dages fængsel.

- I vinters blev Marcus trampet i hovedet på min S-tog-station (Mattias Tesfaye bor i Albertslund, red.). På Facebook forklarede han - den 17-årige dreng - at han blev overfaldet af en større gruppe unge med indvandrerbaggrund, sagde Mattias Tesfaye blandt andet på pressemødet. 

- Vi vil sende et klart signal, også til lillebrødre og andre, der står på kanten af de kriminelle miljøer: Det er ikke en gratis omgang at gå en stor gruppe rundt nede på stationen og vente på, at den næste Marcus stiger af toget, sagde udlændinge- og integrationsministeren. 

Artiklen fortsætter efter billedet...

Marcus Aroli
Marcus Aroli
Foto: TV 2 Lorry

Marcus frygter stadig togstation

Marcus Aroli er i dag stadig mærket efter den skæbnesvangre dag i februar, fortæller han til TV 2 Lorry. 

- Jeg holder mig helt væk fra S-tog, hvis det er muligt. Det har jeg stadig ikke fået den fulde tryghed ved endnu. Bare for en sikkerheds skyld tager jeg regionaltoget, for så er jeg sikker på, at der ikke sker noget - eller at jeg i hvert fald ikke kommer til at se mine gerningsmænd igen.

quote Jeg holder mig helt væk fra S-tog, hvis det er muligt

Marcus Aroli

Syv teenage-drenge mellem 15 og 17 år blev dømt for vold efter overfaldet. Men selv om et opholdsforbud alene ikke kan fjerne utrygheden, kan det måske fjerne de personer, der sparkede og slog angsten ind i Marcus Aroli.

- Jeg håber, at det vil gøre stationen til et tryggere sted for mig og for alle andre, siger Marcus Aroli. 

Delte meninger

Sidste sommer lavede Forbrugerrådet en undersøgelse, der viste, at 25 procent havde været utryg på en togstation de seneste seks måneder. 59 procent var utrygge på stationen efter mørkets frembrud. 

Hele 83 procent af passagererne blev utrygge på grund af andres ubehagelige opførsel.

quote Jeg synes, at de overdriver lidt med det

Nuri Karabacak, gymnasieelev

Der er dog delte meninger om muligheden for et opholdsforbud blandt de rejsende på Albertslund Station, som TV 2 Lorry mødte torsdag. 

- Jeg synes ikke, der sker så meget, jeg synes, at de overdriver lidt med det, siger Nuri Karabacak, gymnasieelev. 

- Som udgangspunkt tænker jeg egentlig, at det er meget godt. Jeg har selv oplevet flere ting hernede, som godt kunne være utrygge, siger Julie Modig, studerende. 

Hørsholm-politiker: Et godt værktøj

I Hørsholm Kommune har byrådet selv haft udfordringer med utryghed på Kokkedal Station. Her har man forsøgt sig med blandt andet at beskære buske for at skabe mere tryghed.

Formand for Tryghedsudvalget i Hørsholm Kommune, Jan Klint (K), er som udgangspunkt positiv over for det nye udspil fra regeringen. 

Artiklen fortsætter efter billedet...

Formand for Tryghedsudvalget i Hørsholm Kommune, Jan Klint (K)
Formand for Tryghedsudvalget i Hørsholm Kommune, Jan Klint (K)
Foto: TV 2 Lorry

- Det er altid interessant for politiet at have forskellige værktøjer i værktøjskassen, og hvis det skulle blive aktuelt, er jeg sikker på, at Nordsjællands Politi vil eksekvere og håndhæve det. Men jeg håber ikke, at det bliver aktuelt her, for vi har faktisk arbejdet målrettet med det her for at skabe tryghed, siger Jan Klint til TV 2 Lorry. 

Regeringen ønsker også at sætte ind over for vold i nattelivet. Konkret skal det ske ved, at personer, der får en dom for vold i nattelivet, skal udelukkes fra at komme i nattelivet i op til to år.

Personer, der har gæld til det offentlige, skal kunne få beslaglagt værdigenstande.